Нов документален филм за проф. д-р Александър Чирков


Нов документален филм „Кой е проф. Чирков“ разказва за големия кардиохирург проф. д-р Александър Чирков.

Филмът има за цел да покаже големия български патриот, родолюбец и лекар, който променя света на медицината в България, променя човешки съдби, спасява хиляди пациенти, променя мисленето на лекарите, на студентите си и създава поредица от инициативи, които са рутинна практика и след него.

„Това е основната тема в нашия филм. Създаване на съвременен документален филм, портрет за изтъкнатият български медик проф. Александър Чирков, за неговият жизнен и професионален път като си отговорим на въпроса „Кой е проф. Чирков“ ? Първият български лекар присадил сърце на малкият Иванчо от Кърджали. През 2003 г. Проф. А.лександър Чирков прави и първата белодробна трансплантация у нас“, посочват от екипа на продукцията.

Проф. Чирков основоположник на българската школа в кардиохирургията и кардиологията, изградил и най-известната специализирана болница „Света Екатерина“. Въвежда най-модерните методи в медицината в България, създава школа от водещи специалисти в областта на интервенционалната кардиологията и кардиохирургията.

Участие във филма взимат и лекари от УМБАЛ „Света Екатерина“.

Премиерата на документалния филм за проф. Александър Чирков ще бъде на 7 ноември в кино Люмиер.

Продуцент на филма е Цвета Коева ( „Виззарт“ ООД), режисьор е Елени-Маргарита Нейкова-Елма, която е и сценарист, заедно със Силвестър Силвестров, оператор – Делян Георгиев, дизайн и анимация – Владимир Петров.