Световен ден за борба с диабета – Пазете сърцето!


Отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Основните рискови фактори за развитието на заболяването са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Важно значение оказва също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност.
Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.
При болшинството от хората с диабет тип 2 обаче липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт. Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност, а изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%. Сърдечните заболявания са най-честото и най-тежкото усложнение на диабета. Голяма част от възрастните с диабет имат и високо кръвно налягане.
Нездравословните нива на липидите в кръвта – холестерол и триглицериди – са рисков фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания, както за диабетно болните пациенти, така и за другите хора. Ако имате диабет, можете да защитите сърцето и здравето си, като контролирате нивата кръвната захар, гликирания хемоглобин, кръвното налягане и холестерола. Високата кръвна захар вследствие на диабет може да доведе до увреда на кръвоносни съдове и да повлияе на сърдечното здраве.

Още от "Актуално"

Честит 8 декември, скъпи студенти!Честит 8 декември, скъпи студенти!

Нека днешният празник ви донесе надежда, оптимизъм и вдъхновение. С особен акцент обръщаме внимание към студентите по медицина. Според последните данни в България продължава да има недостиг на медицински специалисти,

Ниското кръвно налягане също може да доведе до инфаркт или инсултНиското кръвно налягане също може да доведе до инфаркт или инсулт

Хипотонията или ниско кръвно налягане е симптом за здравословен проблем. Ако често изпадате в състояние на хипотония потърсете компетентното мнение на кардиолог. При стойности под 90 за систолно и 60

Д-р Чилингирова: Съвети при миокардит и перикардитД-р Чилингирова: Съвети при миокардит и перикардит

Вирусите поразяват сърцето. Най-често те влияят на миокарда. Вирусната инфекция преминава за 4-5 дни. При част от пациентите се развива и втората фаза на вирусната инфекция, когато тя поразява сърдечния мускул.