Кашлицата, може да е един от многото неразпозпознаваеми признаци на инфаркт. Вижте кои са другите


Не всички симптоми за болно сърце могат да се асоциират правилно, има няколко признака, които изглеждат безобидни и не бива да бъдат пренебрегвани, особено при наличието на определени състояния. Сърдечните проблеми, дори сърдечният инфаркт, невинаги се изявяват с болка.

Девет симптома, които трябва да вземем под внимание:

1.Дискомфорт в гърдите. В по-голямата част от случаите болката или тежестта в гърдите показва наличие на риск за сърцето. При сърдечен удар или блокирана артерия, се усеща болка, напрежение и натиск в гърдите.

2. Гадене, киселини, стомашна болка или разстроен стомах, повръщане. Това могат и да са симптоми на сърдечен удър. Тези симптоми не бива да бъдат отдавани единствено на стомашно-чревна инфекция или хранително отравяне, особено когато са необясними. Затова не бива да поставяме диагноза сами, а при наличието им да потърсим лекарска консултация.

3. Болка в гърдите, която отива към ръката. Това е класически признак на инфаркт. Болката засяга лявата половина на гръдния кош и лявата ръка. Обикновено започва от гръдния кош и отива към ръката, но при някои пациенти усещането при ръката е по-силно, което може да обърка.

4. Замаяност, обърканост. Внезапната загуба на равновесие може да се дължи и на сърдечен проблем. Усещането е придружено от дискомфорт в гърдите и учестено дишане. Добре е да позвъните на лекар и в този случай.

5. Болка в гърлото или челюстта. В повечето случаи те са вследствие на вирусна инфекция или проблем със синусите. Ако изпитвате болка или напрежение в средата на гръдния си кош, която се разпространява към гърлото или долната челюст, това може да е признак на настъпващ инфаркт.

6. Бързо изморяване. Бързата умора може да се дължи на много причини, особено при стрес и по-голямо натоварване в ежедневието. Този симптом трябва да се вземе под внимание, ако изведнъж обичайни дейности като изкачването на стълбите на два етажа ни карат да усещаме странна слабост.

7. Хъркане. Всички хъркаме в един или друг момент. Силното хъркане е известно като симптом на сънната апнея. Сънната апнея обаче има неблагоприятен ефект върху сърдечната дейност. При нея се получава спиране на дишането за момент по време на сън и това натоварва допълнително сърцето. Добре е при сънна апнея да се провежда изследване и терапия с CPAP апарат.

8. Потене. Рязкото обливане в пот не е добър симптом. Облее ли ви пот изненадващо по-добре позвънете на 112.

9. Кашлица, която не може да се успокои. Кой би си помислил, че кашлицата може да е такъв тежък признак?! Ако обаче изненадващо появилата се кашлица продължава дълго, при което се отделя бял или розов секрет, е вероятно да е заради сърдечен проблем. Заради натоварването при сърдечна недостатъчност може да се получи кръвоизлив в белите дробове, затова и се получава отделянето на такъв секрет.

Ако имате оплаквания или скоро не сте преминали преглед, запишете час на телефон 0800 40 909 и се погрижете за здравето си, сега. Посетете наш специалист в УМБАЛ „Св. Екатерина на бул. Пенчо Славейков № 52А.

Още от "Актуално"

В очакване на светлите великденски празнициВ очакване на светлите великденски празници

В очакване на светлите великденски празници. Медицинските сестри на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ са неотлъчно до своите пациенти. С грижа, внимание и милосърдие те се подготвят да зарадват болните,

Д-р Димитър Чернев: „Медицината в България не е мъртва, работа има за всички“Д-р Димитър Чернев: „Медицината в България не е мъртва, работа има за всички“

В УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ изключително много държим на младите лекари. Тяхното развитие е бъдещето на лечебното заведение и на медицината в България. Затова решихме да представим част от

Какво е „бронирано сърце“ и какви са причините за заболяването?Какво е „бронирано сърце“ и какви са причините за заболяването?

Констриктивният перикардит или „бронирано сърце“ представлява промяна в перикарда (външната, серозна обвивка на сърцето) в резултат на възпаление. Изразява се в образуване на съединителна тъкан, на места с отлагане на