Профилактичните прегледи са най-сигурния начин да се предпазим от сърдечносъдови заболявания


Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за преждевременна смъртност у нас и в Европа – това означава смърт преди навършване на 65 години.

Мъжете са по-застрашени, но процентът на жените също е висок. Въпреки наличието на немалък брой генетична обремененост, превенцията е основата за успешното третиране на сърдечносъдовите заболявания!

Над 1/3 от мъжете, които загиват преждевременно, загиват заради сърдечносъдови заболявания. Причината е, че тези заболявания не се профилактират навреме. А това води до тежки диагнози, като сърдечна недостатъчност, исхемична болест, инфаркт или инсулт.

Сред основните рискови фактори за възникването на заболявания на сърдечносъдовата система са високото кръвно налягане и тютюнопушенето, наднорменото тегло и затлъстяването, повишените нива на холестерол, захарният диабет и нарушенията в глюкозния метаболизъм, както и замърсяването на въздуха.

Превенцията, здравословният начин на живот – като физическа активност и природосъобразна храна са единствените условия за намаляване на тази статистика.

Ако скоро не сте преминали преглед или имате оплаквания, посетете наш специалист в УМБАЛ „Св. Екатерина на бул. Пенчо Славейков № 52А.

Запишете час на телефон 0800 40 909 и се погрижете за здравето си, сега.

Още от "Актуално"

Кардиологът от УМБАЛ „Света Екатерина“ д-р Алиш Османов ще преглежда пациенти в град Якоруда на 11 и 12 майКардиологът от УМБАЛ „Света Екатерина“ д-р Алиш Османов ще преглежда пациенти в град Якоруда на 11 и 12 май

Кардиологът от УМБАЛ „Света Екатерина“ д-р Алиш Османов ще преглежда пациенти в град Якоруда на 11 и 12 май (събота и неделя) в сградата на бившата общинска болница, етаж 1.

Как да се хранят подрастващите, колко и кога да спортуват?Как да се хранят подрастващите, колко и кога да спортуват?

Наднорменото тегло, обездвижването и липсата на достатъчно физическа активност може да доведе до покачване на кръвното налягане, а от там до влошаване на вниманието и концентрацията. Това коментира за Stolica.bg

Кога болката в сърцето трябва да ни притеснява?Кога болката в сърцето трябва да ни притеснява?

Внезапно пробождане в лявата ръка, сърцебиене или изтръпване в областта на сърцето. Усещането за болка в сърдечната област може да се дължи на различни причини, които трябва да бъдат бързо