Профилактичните прегледи са най-сигурния начин да се предпазим от сърдечносъдови заболявания


Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за преждевременна смъртност у нас и в Европа – това означава смърт преди навършване на 65 години.

Мъжете са по-застрашени, но процентът на жените също е висок. Въпреки наличието на немалък брой генетична обремененост, превенцията е основата за успешното третиране на сърдечносъдовите заболявания!

Над 1/3 от мъжете, които загиват преждевременно, загиват заради сърдечносъдови заболявания. Причината е, че тези заболявания не се профилактират навреме. А това води до тежки диагнози, като сърдечна недостатъчност, исхемична болест, инфаркт или инсулт.

Сред основните рискови фактори за възникването на заболявания на сърдечносъдовата система са високото кръвно налягане и тютюнопушенето, наднорменото тегло и затлъстяването, повишените нива на холестерол, захарният диабет и нарушенията в глюкозния метаболизъм, както и замърсяването на въздуха.

Превенцията, здравословният начин на живот – като физическа активност и природосъобразна храна са единствените условия за намаляване на тази статистика.

Ако скоро не сте преминали преглед или имате оплаквания, посетете наш специалист в УМБАЛ „Св. Екатерина на бул. Пенчо Славейков № 52А.

Запишете час на телефон 0800 40 909 и се погрижете за здравето си, сега.

Още от "Актуално"

Световен ден за борба с диабета – Пазете сърцето!Световен ден за борба с диабета – Пазете сърцето!

Отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Основните рискови фактори за развитието на заболяването са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Важно значение оказва

Свръхмодерна кардиохирургия в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Свръхмодерна кардиохирургия в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ приема пациенти в новия Хирургичен блок Б, отговарящ на всички европейски стандарти и изисквания за модерна сърдечна хирургия. Клиниката има 24

Д-р Светослав Димитров: „Винаги съм искал да бъда лекар!Д-р Светослав Димитров: „Винаги съм искал да бъда лекар!

„Аз не избрах специалността си сам – тя ме избра! Започнах работа още в студентските си години в Клиниката по съдова хирургия, в която работя и до момента. Другото всичко