Диабетът увеличава с над 2 пъти риска от сърдечна недостатъчност


Диабетът и сърдечносъдовите заболявания са глобални епидемии и са сред водещите причини за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Диабетът води до редица сърдечносъдови усложнения. Сърдечносъдовите заболявания са най-честата причина за смърт при хората със захарен диабет като честотата е два до три пъти по-висока в сравнение с хората без захарен диабет. Дългосрочните ефекти на високата кръвна захар, която често е свързана с високо кръвно налягане и висок холестерол, както и други рискови фактори, повишават риска от сърдечносъдови усложнения – инфаркт на миокарда, инсулт, болест на периферните артерии и застойна сърдечна недостатъчност.
Повече по темата разказа доктор Спас Бегов, кардиолог в УМБАЛ “ Св. Екатерина“ пред News.bg.

До какви сърдечносъдови заболявания може да доведе диабетът?

Такова заболяване например е сърдечната недостатъчност. Връзката между захарния диабет и сърдечната недостатъчност идва от прогресиращата атеросклероза и структурните изменения на миокарда. Над 10% от диабетиците имат сърдечна недостатъчност, а приблизително 30% от пациентите със сърдечна недостатъчност имат диабет. Диабетът повишава с над 2 пъти риска от развитие на сърдечна недостатъчност. Рисковите фактори за развитие на сърдечна недостатъчност при пациенти със захарен диабет са артериална хипертония, коронарна болест на сърцето, кардиомиопатия, хипергликемия и др. Диабетната кардиомиопатия е друго срещано усложнение в следствие на диабет и се характеризира с миоцитна хипертрофия и интерстициална фиброза, както и с увреждане на малките кръвоносни съдове. Диабетната кардиомиопатия може да доведе до сърдечен инцидент посредством коронарна атеросклероза и хипертония. Диабетиците са склонни да имат по-голяма сърдечна маса, в сравнение с хората, които не страдат от диабет. Освен това пациентите с диабет са склонни да имат леко намалена диастолна функция в сравнение с недиабетиците. Повишеният синтез на триглицериди при пациенти със захарен диабет води до повишено съдържание на триглицериди в миокарда. Повишеното сърдечно натрупване на триглицериди е свързано с липотоксичност и променена калциева хемостаза в миокарда, като и двете влияят отрицателно върху диастолната функция. Между 40%-75% от пациентите със захарен диабет и без признаци на изявена коронарна артериална болест страдат от диастолна дисфункция.

Диабет тип 1 или диабет тип 2 е по-рисков за развитие на сърдечна недостатъчност?

Съдовите инциденти като инфаркт, инсулт, периферна артериална тромбоза са по-често срещани усложнения на захарен диабет тип 2, за сърдечната недостатъчност това правило не важи. И двата типа захарен диабет тип 1 и 2 крият повишен риск от сърдечна недостатъчност, като се смята, че тя се среща по-често при тип 1 диабет. Трябва да отбележим, че сърдечната недостатъчност е първа проява на сърдечно заболяване при диабетици. Пак ще кажа, че основни рискови фактори за сърдечна недостатъчност са давността на диабета, лошият контрол на кръвната захар, на дислипидемията и артериалното налягане, наднорменото тегло, атеросклеротичната коронарна съдова болест. Най-рискови са диабетиците с бъбречна недостатъчност.

Как диабетът уврежда сърцето до състояние на сърдечна недостатъчност?

Механизмът на увреждане на сърдечния мускул при диабет е сложен. Намесва се микроваскуларното увреждане на малките съдове, които хранят миокарда. Нарушава се храненето на мускулните клетки, което причинява структурни и функционални нарушения на сърдечния мускул. За увредата роля оказва и автономната невропатия, която представлява намалено отпускане на лявата сърдечна камера в диастола. Така се намалява обемът на постъпващата в сърцето кръв и това е в основата на сърдечна недостатъчност със запазена фракция на изтласкване.

Какви изследвания се препоръчват за установява на сърдечна недостатъчност?

Започва се с пълна кръвна картина, уринен анализ, серумни електролити, урея, креатинин, глюкоза, гликиран хемоглобин, липиден профил, чернодробни ензими, желязо и тирео-стимулиращ хормон (TSH). Задължително е провеждане и на електрокардиограма.Провеждането на рентгенография на бял дроб може да покаже белодробен застой или други причини за задух, освен сърдечна недостатъчност. Ехокардиографията помага за оценка на структурните и функционални промени в сърдечния мускул, като така се установява дали става въпрос за сърдечна недостатъчност с намалена или запазена фракция на изтласкване. При диабетици с доказана сърдечна недостатъчност и висока вероятност за коронарна съдова болест, се препоръчва провеждане на коронарография.

Какви превантивни мерки трябва да предприемат пациентите с диабет, за да се предпазят от сърдечносъдово заболяване може да прочетете в интервюто е линка: https://news.bg/interviews/diabetat-uvelichava-s-nad-2-pati-riska-ot-sardechna-nedostatachnost.html