Широкият набор от медикаменти и добра техническа обезпеченост с модерна апаратура свежда до минимум рисковете от анестезия


Анестезиологът е човекът зад паравана, медикът в сянка и затова малко се знае колко важна е работата му всъщност. Тя изисква редица умения като висока концентрация, проверка и непрестанeн контрол на анестезиологичния апарат, мониторите, ларингоскопите, медикаментите и консумативите. Това обясни д-р Ирина Яценко, анестезиолог в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „Света Екатерина“ в интервю за Novini.bg

Едно от големите предизвикателства пред анестезиолозите са алергиите. “Все по-често се срещат пациентите с анамнеза за алергични прояви. При планова операция пациентът се тества за алергия към най-често употребяваните анестетици и при положителен резултат към някой от тях, той се изключва от употреба в анестезията. Задължително се прави консултация с алерголог и се назначава няколкодневна подготовка с противоалергични медикаменти. Преди анестезията също се прави премедикация. При спешна операция липсва време за тестуване и отчитане на резултата. Тогава се прилага венозно противоалергична премедикация. Ако се появи алергична реакция, когато няма данни за предишни алергии, се реагира веднага с целия набор противоалергични средства, включително кортикостероиди до овладяване на състоянието. При необходимост се провежда по-дълга терапия в отделение по интензивно лечение.

Рисковете от страна на самата анестезия са сведени до минимум, имайки предвид съвременните възможности за анестезия с комбинация от широк набор медикаменти и добра техническа обезпеченост с модерна апаратура. Важна роля в този процес играе и адекватната предоперативна подготовка. Тя включва голям набор от изследвания и консултации, част от които е преданестезиологичната консултация, която е задължителна.

Д-р Ирина Яценко разкри още колко опасна е модата да се диша райски газ от подрастващите.

Райският газ е най-старата упойка, която предизвиква промяна в съзнанието и в реакциите. Когато се използване като анестетик, в комбинация с няколко препарата в рамките на обща анестезия, се постига желания ефект – отнемане на съзнанието и обезболяване на пациента. Газът представлява безцветно вещество без мирис. При вдишване в зависимост от количеството предизвиква промяна в съзнанието и реакциите, включително повлиява всички органи и системи. Това води до усещане за спокойствие, еуфория. Той е по-рядко използван в операционните зали, заради някои странични ефекти и появата на множество усъвършенствани анестетици.

Райският газ влияе най-вече в когнитивната сфера и върху поведенческите реакции. Те варират според обема, честотата на използване и комбинацията с други психотропни вещества като наркотици или алкохол. Най-общо след употреба може да почувствате щастие, желание да се смеете, лека еуфория, спокойствие. Могат да се появят халюцинации и чувството за изтръпване на крайниците. Понякога употребилите райски газ имат висока температура и треска. Стига се до недостиг на витамин В 12, а това води до хематологични и неврологични заболявания. Описани са случаи на мегалобластна анемия и неврологични увреждания.

Райският газ влияе върху имунната система, тъй като намалява белите кръвни клетки, които са свързани с имунитета”, предупреди доктор Яценко и е категорична:” Мит е, че райският газ не води до пристрастяване. Категорично мога да каже, че нерегламентираната му употреба е опасна”.

Повече може да прочетете в цялото интервю:
https://novini.bg/zdrave/bolesti/857286?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0RUo3qn1d7PH3Pr2AJkVWgG3d15Fi5zCDW4NXJ0Wr9l7qjaEZ9yJEq20A_aem_4kXdHLrkQ-LD9_UrmC5QPg