Лимфедем на крайниците- симптоми, диагностика, лечение


Лимфедемът на крайниците представлява прогресивно нарастващ оток на кожата и подкожната тъкан, в резултат на голямо несъответствие между количеството лимфа и възможностите за транспортирането й. Това се дължи на недостатъчност на лимфните пътища, която може да бъде резултат на вродено (първичен лимфедем) или придобито ( вторичен лимфедем) състояние. Първичният лимфедем се причинява от вродено нарушение в развитието на лимфните пътища и може да се появи в различна възраст. Среща се по-рядко. Вторичният лимфедем се среща често в практиката. Той се дължи на хирургическо лечение (тотално хирургическо отстраняване на млечната жлеза и околните лимфни възли или голяма операция с отстраняване на лимфни възли в малкия таз) с последваща лъчетерапия или на хронични възпаления на лимфните пътища. Повтарящите се стрептококови кожни инфекции – ерезипел също водят до вторичен лимфедем на засегнатия крайник. Повече за лимфедема разказва в интервю за News24sofia.eu доктор Мартин Александров, съдов хирург в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ “ Св. Екатерина”.”

Лимфедемът е хронично заболяване, проявяващо се с бавно прогресиращ оток на кожата и подкожието. Дължи се на нарушение в транспортната функция на лимфната система, което води до увеличаване на течността в междуклетъчното пространство- оток. Лимфедемът засяга около 1% от населението на света”, каза още специалистът.” Може да засегне всяка част на тялото, но най-често обхваща единият горен или долен крайник, по-рядко и двата крайника.

Лимфедемът е състояние, което не застрашава пряко човешкия живот, нo ако не се лекува правилно и своевременно може да доведе до необратими кожни промени, чести инфекции, влошено качество на живот и инвалидизация.По-рядко лимфедемът бива първичен – поради вродени увреждания на лимфната система, като се проявява още при раждането или по-късно през живота”, обясни доктор Мартин Александров.

Повече за заболяването, за диагностиката и лечението може да прочетете в цялото интервю:
https://www.news24sofia.eu/d-r-martin-aleksandrov-pred-news24sofia-eu-tselulitut-mozhe-da-predizvika-limfedem-na-kraya/